İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat
Emlak Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 6 Konu

Emlak Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 6 Konu

Emlak satın almadan önce dikkat etmeniz gereken birtakım detaylar mevcuttur. Öncelikle satın alım sürecini verimli geçirmek ve sonrasında pişman olmamak için emlak alırken kesin bir analiz yaptığınızdan emin olmanız gerekir. Tabii emlak almak çok önemli bir husus olduğu için analiz dışında da yapmanız gerekenler vardır.

İşte emlak alırken dikkat etmeniz gereken 6 konu:

 

1. Net Bütçe:  Emlak alırken dikkat etmeniz gereken en önemli husus  bütçenizdir. Satın alım sürecine başlamadan önce gelir ve giderlerinizi iyice gözden geçirmeli ve buna göre bir bütçe çıkarmalısınız. Gelir seviyenize göre ne kadar kredi çekebileceğiniz bilmek bütçe belirlerken size yardımcı olabilir. Bunun dışında ise belirlediğiniz bütçenin üstünde bir emlak almanız kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Birçok kişi, beğendiği emlağı bütçesinin üstünde olsa dahi satın alır ve daha sonra borçları ödemekte zorluk çeker. Kısacası dikkat etmenizde fayda var.

 

2. Ön Eleme:Birkaç emlak sitesi ya da çeşitli mecralardan gördüğünüz emlaklardan bir liste yapmaya kalktığınızda karar vermek biraz zor olabilir. Karar verme sürecini daha rahat atlatabilmek için emlak seçenekleri arasından eleme yapabilirsiniz. Örneğin, bütün evleri listeledikten sonra evlerin konumunu, ulaşım imkanlarını, büyüklüğünü, oda sayısı ve fiyatını karşılaştırabilir ve kriterlerinize göre bir ön eleme yapabilirsiniz. Ön eleme sayesinde kriterlerinize uyan daha az seçenek kalır ve karar vermeniz kolaylaşır.

 

3. Krediye Uygunluk:  Emlak alırken dikkat edilmesi gerekenler  arasında yer alan en önemli hususlardan bir tanesi de kredidir. Satın almak istediğiniz emlağın direkt olarak krediye uygun olmadığını bilirseniz zaman kaybı yaşamazsınız. Kredi için uygun emlakların en azından kat irtifakı ya da mülkiyeti olmalıdır. Emlak satın almadan önce krediler hakkında detaylı araştırma yapmanızda fayda var.

 

4. Emlağın Fiyatı ve Piyasa Değeri :Her şeyden önce  emlak satın alırken pazar araştırması yapmalısınız.  Eğer aceleci davranır ve pazar araştırması yapmadan emlak satın alırsanız işler sizin adınıza zorlaşabilir. Örneğin aldığınız emlağın fiyatı pazar değerinden daha yüksek olursa aynı zamanda hem nakit hem de vakit kaybı yaşayabilirsiniz.

 

5. İpotek ve Haciz: Emlak alırken dikkat edilmesi gereken önemli konular  arasında yer alan ipotek ve haciz, ciddi sorunlara yol açabilir. Eğer almak istediğiniz ev veya arsanız üzerinde bir haciz kaydı varsa emlağı satın almanız neredeyse imkansızdır. Tabii eğer emlak ipotekli ise durumu kabul ettiğiniz süre zarfı boyunca tapuyu alma şansınız var. Unutmamanız gereken bir nokta ise ipotek çeşitleri hakkında. Banka ipoteği dışında farklı bir ipotek türü için konut kredisi kullanmanız mümkün değildir. Üzerinde kredi borcu bulunan evler için ise durum biraz daha farklıdır. Örneğin bu tarz evlerin tapusunu isterseniz alabilme şansına sahipsiniz.

 

6.  Boya ve Rutubet :Genelde yeni emlak satışları için en çok şikayet edilen konulardan bir tanesi rutubet ile ilgilidir. Çoğu emlak satışa çıkarılmadan önce boyanır ve boyama işleminden sonra evde rutubet olup olmadığı anlaşılamaz. Eğer evin rutubetli olduğunu düşünüyorsanız dış yalıtımı inceleyebilirsiniz. Tabii daha profesyonel bir sonuç almak isterseniz alanında uzman kişilerle çalışmanızda fayda var. Son olarak elinizi hızlı tutmalısınız çünkü rutubeti geç fark etmek size ekstra masrafa sebep olabilir.

 

Bonus olarak, emlak alırken sabırlı olmanız sizin için iyi bir artı olacaktır. Genelde birçok kişi acele ederek emlak alır ve acele ile aldığı emlaktan pişmanlık duyabilir. Almak istediğiniz emlağın içine sinmesi için sabırlı olmanızda fayda var.

hazır emlak sitesi
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Sezgin ÇOLAK