İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Emlak Kiralarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Emlak kiralamak düşünüldüğünden çok daha yorucu ve uzun bir iştir. Emlak kiralarken dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlardan bir tanesi lokasyondur. Yapılan araştırmalara göre birçok kiracı, lokasyonu güzel kiralık emlaklar tercih etmektedir. Tabii konumun dışında evin büyüklüğü ve fiyatını da göz önünde bulundurmak gerek. İşte  emlak kiralarken en çok dikkat edilmesi  gerekenler :

·        İlk öncelikle kiralamak istediğiniz emlağın ne derece güvenli olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Örneğin apartman girişinde güvenlik ve kamera olmasına özen gösterin. Bunun dışında ise balkon ve pencerelerde parmaklık olmasına da dikkat edebilirsiniz. Eğer bir arsa kiraladıysanız da çevrenin güvenli olduğundan emin olmalısınız.

·        Emlak kiralarken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise aidat ve ortak gider masraflarıdır. Eğer zaten yüksek fiyatlı bir emlak kiraladıysanız ekstra masraf yapmak istemeyebilirsiniz. Bu sebeple emlak kiralamadan önce aylık ödenmesi gereken gider masrafları hakkında bilgi almayı unutmayın.

·        Eğer bir evcil hayvanınız varsa ve apartman dairesi kiralamak istiyorsanız birtakım sorunlar ile karşılaşmanız muhtemel. Günümüzde çoğu daire sahibi maalesef ki evcil hayvan barındıran kiracıları tercih etmemektedir. Bu gibi sebeplerden dolayı daire kiralamadan önce apartman yönetiminin evcil hayvanlara izin verip vermediğini öğrenmenizde fayda var

·        Emlak kiralamadan önce ev veya arsa gibi konutları iyice incelemelisiniz. Örneğin ev tesisatında birtakım sorunlar olabilir ya da belki de evin boyaya ihtiyacı vardır. Bu gibi durumlarda iyi tespit yapıp emlak sahibi ile görüşmelisiniz.

·        Son olarak  emlak kiralarken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi dayanıklılıktır.  Ülkemiz fay hatları üzerinde olduğu için emlak kiralamadan önce konutun depreme dayanıklı olup olmadığını ölçmelisiniz.

 

Bunların dışında kiralamak istediğiniz emlağın fiziki durumunu ve konumunu gözden geçirmelisiniz. Eğer toplu ulaşım araçlarını çok fazla kullanıyorsanız emlağın merkezi bir yerde olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer merkezi bir yerde değilse en azından otobüs ya da metro duraklarına yakın olmasını tercih etmelisiniz.

 

Kira Sözleşmesi İmzalarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Emlak kiralarken kira sözleşmesine dikkat etmelisiniz.  Kira sözleşmesi alıcı ve satıcı arasındaki anlaşmazlıkları önleyen bir kontrattır ve tamamen yasaldır. Eğer iki taraf arasında bir anlaşmazlık çıkarsa her iki tarafta haklarını yasal yollar ile arayabilir. Bu sebeple bu sözleşmede yazan maddelerin her birini tek tek okumalı ve ona göre imza atmalısınız. Sözleşme imzalamadan önce alıcı ile son bir kez bütün detayları konuşmalısınız.

 

Örneğin emlağı ne kadar süre ile kiralayacağınızı ve kira başlangıç tarihini belirlemelisiniz. Başlangıç tarihi belirlendikten sonra kira ve depozito bedeli de netliğe kavuşacaktır. Ayrıca anayasa maddelerine göre emlak sahibinin sizde en fazla 3 kira bedeli tutarında depozito bedeli talep edebilmektedir. Yani depozito bedeli öderken de dikkatli olmanızda fayda var.

 

Emlak kiralarken dikkat edilmesi gereken hususlar  arasında aracı hizmet bedeli de bulunmaktadır. Eğer bir emlakçı aracılığı ile emlak kiralayacaksanız hizmet bedelini belirlerken bütçenize göre hesap yapmalısınız. Yönetmeliğin 20. maddesine göre hizmet bedeli, kira bedelinin bir aylık ücretinden daha fazla olamaz. Bu gibi nedenlerden dolayı kira sözleşmesi imzalamadan önce aracı ve emlak sahibinin taleplerini iyice tartmalı ve ona göre karar vermelisiniz.

hazır emlak sitesi
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Sezgin ÇOLAK