İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat
Emlak Satarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Emlak Satarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Emlak satarken dikkat etmeniz gereken birçok ince detay bulunur. Eğer sahip olduğunuz bir emlağı satmak üzereyseniz kesinlikle aceleci davranmamalısınız. Her türlü olasığı tartıp iyice düşündükten sonra hareket etmenizde fayda var.

İşte  emlak satarken dikkat etmemiz gerekenler :

 

1. Tapu Değeri:  Tapu değeri,  emlağın normal fiyat değerinden farklıdır ve karıştırılmaması gerekir. Emlağınızı nasıl bir fiyata satmak isterseniz isteyin öncesinde tapuda bir asgari değer belirtmeniz gerekiyor. Satış süreci boyunca emlağınızı tapu değerinin yaklaşık %15 oranından fazla fiyata satışa koyabilirsiniz.

 

2.  Gerçek Satış Değeri:  Eğer emlağınız için biçtiğiniz  gerçek satış değeri  tapu harcı değerinin altında olursa ilk önce satış bedelini tapu senedinde ayrıca göstermeniz gerekmekte. Tabii bu tarz durumlarda tapu değeri üzerinden harç alınabilmektedir. İsterseniz tapu senedine gerçek satış değerini yansıtabilirsiniz.

 

3. Ekspertiz Çalışması:  Bilindiği üzere  emlak satarken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri fiyat çalışmasıdır. Emlağınıza biçtiğiniz değerin ne kadar gerçekçi olduğunu anlamanın en kolay yolu ekspertiz çalışması yapmaktır. Ekspertiz çalışması sayesinde bir uzman ile çalışır ve kolayca biçtiğiniz fiyat ile ekspertiz fiyatını karşılaştırabilirsiniz. Profesyonel bir destek aldıktan sonra emlağı satılığa çıkarmak daha mantıklı olsa da dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Eğer ekspertiz fiyatı sizin biçtiğiniz fiyattan daha düşük ise ortalama bir fiyat belirleyerek emlağı satışa çıkarabilirsiniz. Aynı şekilde ekspertiz fiyatı içinize sinmezse emlağı kendi biçtiğiniz fiyattan satışa çıkarmanız sizin açınızdan daha iyi olacaktır.

 

4. İlan Hazırlama Süreci:Bütün analizleri ve fiyat belirlemesini yaptıktan sonra sıra emlağı ilana vermeye geliyor. İlan hazırlama süreci biraz yoğun ve yorucu olabilir fakat hızlı satış yapmanız açısından oldukça önemli bir aşamadır. İlk olarak ilan hazırlarken fotoğraflara çok dikkat etmelisiniz. Eksik veya yanlış çekilmiş fotoğraflar ilanınızın üst sıralarda yer almasına engel olabilir. Evin veya arsanın her kısmını fotoğrafladıktan sonra ise ilan açıklama kısmına telefon numarası gibi müşterilerin size ulaşmasını sağlayacak bilgileri eksiksiz yazmalısınız. Emlak ilanınız ile ilgili bilgileri kontrol ettikten sonra ise ilanı yayınlamaya başlayabilirsiniz.

 

5. Kapora Sözleşmesi:  Emlak satarken dikkat etmeniz gereken en önemli konu  sözleşmedir. Kapora sözleşmesi, emlak sahibinin alıcıdan karşılıklı güven için aldığı miktarı temsil eder. Bu sözleşme sayesinde iki taraf arasındaki anlaşmazlıklar az da olsa engellenebilir. Alıcıdan kapora alırken makul bir tutar belirlemeniz iyi olacaktır. Örneğin bu tutarı cayma bedeli üzerinden belirleyebilir ve alıcıya sunabilirsiniz. Kapora sözleşmesi sayesinde alıcı, son anda emlağı satın almaktan vazgeçerse ödediği tutarı hiçbir şekilde talep edemez.

 

6. Emlak Satış Sözleşmesi:  Eğer emlağınızı ortada bir aracı olmadan satıyorsanız bir emlak satış sözleşmesine ihtiyacınız olacak. Bu tarz satış sözleşmelerinde alıcı ve satıcının kimlik bilgileri, satış bedeli, satış tarihi ve adres gibi detaylar yer alır. İki tarafta sözleşme imzaladıktan sonra herhangi bir konuda anlaşmazlık yaşar ise hak aramak için yasal yollara başvurabilme hakkına sahiptir.

 

7. Tapu Devri:Artık  bütün konularda alıcı ile anlaştıktan sonra yapmanız gereken tek bir işlem kalıyor, o da tapu devri.  Tapu devri için tapu dairesinden randevu almanız ve sözleşme gibi belgeleri yanınızda bulundurmalısınız. Randevu alıp evrakları tamamladıysanız genelde işleminiz 1 günü geçmeden yapılmış olur. Eğer işlemleri hızlı bir şekilde halletmek istiyorsanız tapu randevusunu bekletmeden almanızda fayda var.


Tapu devri işlemleri tamamlandıktan sonra yapmanız gereken başka bir şey kalmıyor.

Hayırlı olsun. :)

hazır emlak sitesi
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Sezgin ÇOLAK