İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat
Ev Alırken Yapılan 7 Hata

Ev Alırken Yapılan 7 Hata

Yeni ev almak, uzun bir yolculuğa çıkmak gibidir. Yolculuk boyunca sabırlı olunmazsa varış süresi de buna bağlı olarak uzayacaktır. Yani ev alırken sabırlı olmamak, aceleci davranmak hatalara yol açmaktadır. Tabii ki tüm mesele sabırdan ibaret değil fakat genel olarak hataya en çok iten unsur aceleci davranmaktır.

İşte  ev alırken yapılan 7 hata :

 

1. Bütçeyi aşmak:Yeni ev almak isteyenlerin en çok yaptığı hatalardan bir tanesi bütçeyi zorlamaktır. Ev satın almadan önce bütün olasılıkları göz önünde bulundurmalı ve buna göre hareket etmelisiniz. Bütçenizi belirledikten sonra ödeyebileceğiniz fiyatlardan yukarıda olan evlere göz dikmemenizde fayda var. Bütçenizi belirlerken gelir ve gider seviyelerini gerçekçi bir şekilde ayarlamalı ve çekmek istediğiniz kredi tutarına göre plan yapmalısınız.

 

2. Masrafları Düşünmemek:  Ev satın alırken yapılan hatalar  arasında masrafları düşünmemek de vardır. Bilindiği üzere ev satın almanın kendisi zaten oldukça masraflıdır ve buna ek olarak çıkan ekstra masraflar da olduğu için bu durum ileride canınızı yakabilir. Birçok kişi ev satın alırken ileride oluşabilecek masrafları görmezden gelir ve daha sonrasında pişman olur. Eğer ileride pişman olmak istemiyorsanız bütçenize masraflar için de küçük bir yer açabilir ya da farklı planlar düşünebilirsiniz.

 

3. Peşinat Ödememek:Normal şartlarda ev satış bedelinin % 20'si ila % 25'i arasında bir tutarı peşin olarak ödemeniz gerekmektedir. Eğer isterseniz oranı biraz daha düşük tutabilir ya da hiç peşinat ödemeyebilirsiniz fakat bunun sonuçlarını iyi düşünmenizde fayda var. Sonuç olarak ödemediğiniz her yüzde her ay faiz oranına eklenerek karşınıza çıkacaktır. Yani şimdilik hiçbir şey ödememeyi tercih ederseniz çok yükünüz olmaz fakat yakın gelecek için aynısını söylemek güç...

 

4. Ekspertizi Atlamak:Ekspertiz işlemini görmezden gelmek,  ev satın almak isteyenlerin yaptığı hatalar  arasında yer almaktadır. Eğer ekspertiz için masraf yapmak istemiyorsanız bankaların tekliflerini değerlendirebilirsiniz. Öyle ki birçok banka, konut kredisi çekmek isteyen müşterilerine ücretsiz ekspertiz hizmeti sunmaktadır. Yani bu fırsatı kullanarak evin değerinden fazla fiyatlar ödemekten kaçınmış olursunuz.

 

5. Yazılı Sözleşme İmzalamamak:Belki de  ev sahibi olmak isteyenlerin yaptığı en büyük hata  yazılı sözleşme imzalamamaktır. Yazılı sözleşme imzalamayarak farkında olmadan birçok hakkınızdan vazgeçmiş olabilirsiniz. Hatta daha ilerisi,ödemeler yapıp evi satın alsanız bile evin size ait olduğunu kanıtlamanız zor olacaktır. Bu sebeple şartlar ne olursa olsun kesinlikle ev satın almadan önce yazılı bir sözleşmeye imza atmalısınız.

 

6. Tayin durumunu Gözden Geçirmemek:Oturduğunuz bir bölgeden ev satın almak istiyor fakat tayin durumunuzu bilmiyorsanız kesinlikle aceleci davranmamalısınız. Birçok kişi, henüz tayin durumu açıklanmamışken oturduğu bölgeden ev satın almakta ve daha sonrasında birkaç sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Tabii avantajlı bir bölgede oturuyor ve alacağınız evi kiraya verip sonrasında kar etmek istiyorsanız durumlar doğal olarak biraz değişiyor. Kısacası her durumu göz önünde bulundurmak ve tayin durumunu mutlaka iyice planlayıp kesinleştirmek sizin açınızdan iyi olacaktır.

 

7. Deprem Riskini Kontrol Etmemek:  Ev sahibi olmak isteyenlerin en çok yaptığı hatalar  arasında zirveye oynayan son maddemiz, belki de diğer maddelerden çok daha önemli. Bilindiği üzere ülkemiz deprem açısından bizlere çok da güven vermiyor. Bu sebeple ev satın almadan önce evin bulunduğu bölgede deprem riski durumunu araştırmalı ve mutlaka deprem sigortası yaptırmalısınız. Unutulmamalıdır ki güvenlik ve can sağlığı, her şeyden önce gelir.

 

Genel olarak bakıldığında ev satın almak isteyenlerin en çok yaptığı hata aceleci davranmak ve hızlı karar vermektir. Eğer ev satın alma sürecini periyotlara böler ve aşama aşama ilerlerseniz daha verimli sonuç alırsınız.

hazır emlak sitesi
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Sezgin ÇOLAK