İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Ev Satın Alırken Çıkan Masraflar Nelerdir?

Bilindiği üzere ev satın almak için oldukça geniş bir bütçeye ihtiyaç duyulmaktadır. Şu an evlerin pahalı olmasının yanı sıra çıkan ekstra masraflar da ev almak isteyenleri zorlamaktadır. Ev satın alırken her türlü olasılığı göz önünde bulundurmanızda fayda var çünkü bütçenizi her an biraz daha genişletmeniz gerekebilir.

İşte  ev satın alırken çıkan masraflar :


1. Komisyon:  Ev satın alırken karşınıza çıkan ilk masraf muhtemelen emlakçı komisyonu kaynaklı olacaktır. Emlakçıdan ev satın almanın birçok avantaj ve dezavantajı vardır. Dezavantajlardan bir tanesi de alınan komisyonlardır. Ev işlemlerinin sonunda ödenen komisyon tutarı genelde satış bedelinin % 3'üne denk gelmektedir. Bu oranın üstünde bir tutar talep edilmesi genelde pek mümkün değildir fakat yine de dikkat etmenizde fayda var.

 

2. Tapu Harç Masrafı:  Ev satın alırken karşınıza çıkan bir başka masraf ise tapu ile ilgilidir. Tapu harcının masrafı satış bedelinin % 4'üne denk gelir ve ortaya çıkan bedel alıcı ile satıcı arasında paylaştırılır. Bu durumda alıcının ödemesi gereken tutar satış bedelinin % 2'sine denk gelmektedir fakat bazı sözleşmeye bağlı durumlarda ise bütün bedeli alıcı ya da satıcı ödeyebilir.

 

3. Döner Sermaye Masrafı:  Ev satın alırken karşınıza çıkan en temel masraf  döner sermaye masrafıdır. Devlet, yasalara göre gayrimenkul satışlarından belli oranda vergi alır ve bu oran yaklaşık 200 Türk lirasına tekabül eder.

 

4. Tadilat:  Ev alırken en çok masraf çıkaran etken  tadilat olarak bilinmektedir. Ev ile ilgili olan tadilat işleri bazen gereğinden fazla uzar ve bu da satıcının canını sıkar. Aynı zamanda masraflı da olan tadilat işleri neredeyse kimse tarafından sevilmez. Bunun bir diğer nedeni de tadilat işlerinin bazı durumlarda evin bedelinden daha çok masraf çıkarmasıdır. Yani ev satın almadan önce tadilat bilgilerini araştırmanızda fayda var.

 

5. Çevre Temizlik Vergisi:  Çevre temizlik vergisi, henüz yeni olsa da bir hayli masraflıdır. Bu verginin ortalama çıkardığı masraf evin metrekaresine göre değşiklik gösterecektir.

 

6. Sigorta:  Normal şartlarda ev satın aldıktan sonra sigorta yapmak şart değildir fakat yeni düzenlemelere göre her yeni ev satın alan birey, zorunlu olarak DASK yani deprem sigortası yapmalıdır. Bu tarz sigortalardan alınan primler de evlerin metrekare büyüklüğüne göre değişmektedir. Tabii doğal olarak masraflar arasında DASK için ödenecek primler de yer alır.

 

7. Abonelik Masrafları:  Yeni evinizde en temel hizmetlerden (elektrik, su, doğalgaz ve internet vb.) faydalanmanız için abonelik açtırmanız gerekiyor. Önceki evinizden yeni evinize aktarma yapmanız da mümkün.Yani seçim tamamen size ait. Eğer aktarma yapmayı düşünüyorsanız da çıkacak taşıma bedeli masrafını göz önünde bulundurmalısınız.

 

8. Kredi Masrafları:  Kredi çekerek ev satın almayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Konut kredileri, ev bedelinin %75'ine denk gelecek şekilde verilir ve geri kalan kısmı genelde alıcı tarafı öder.  Ev satın alırken en çok çıkan masraf  çoğunlukla kredilerdir. Ayrıca çekmek istediğiniz kredi tutarının taksit faizi ve peşinat miktarını da detatlı bir şekilde incelemenin faydası var.

 

Görüldüğü üzere  ev satın alırken neredeyse ev tutarının yarısı kadar masraf çıkmaktadır.  Ev satın alım sürecinde çıkan bir dizi masrafı iyi bir şekilde yönetemezseniz kendinizi can sıkıcı bir durumun ortasında bulabilirsiniz. Eğer masraflar bütçenizin üstündeyse de ev için belirlediğiniz tutarı biraz kısmayı düşünebilirsiniz. Yani dengeyi ayarlamak tamamen sizin elinizde. 

hazır emlak sitesi
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Sezgin ÇOLAK