İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat
Ev Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ev Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ev satın almak normalden çok daha ciddi bir iştir ve kelimenin tam anlamı ile ince eleyip sık dokumak gerekir. Eğer ev satın alma sürecine yeterince özen gösterilmezse bu durum hem alıcı hem de satıcıyı zorlayabilir.

İşte  ev satın alırken dikkat etmemiz gerekenler :

 

1. Proje ve Araştırma:Eğer proje üzerinden bir ev satın alma düşünceniz var ise daha fazla araştırma yapmanız gerekebilir. Bunun nedeni ise her proje sahibi şirketin aynı dürüstlükte hizmet vermemesidir. Yani satın almak istediğiniz projeyi araştırmadan önce şirketin portfolyo ve referansları hakkında araştırma yapmanız sizin açınızdan daha faydalı olur. Ayrıca proje sahibi yeni bir şirket ise daha da dikkatli olmalısınız.

2. Deprem Riski Kontrolü:Ev almadan önce dikkat etmemiz gereken ilk unsur evin deprem riski olup olmadığıdır.Yeni çıkan yasalara göre riskli bölgelerde yer alan evler kentsel dönüşüme tabi tutulmaktadır. Buna göre satın aldığınız ev riskli bir bölgede ise direkt olarak yıkım kararı alabilir. Yani  satın almadan önce evin riskli bölgede olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

3. Haciz ve İpotek:  Ev satın alırken en dikkat etmeniz gereken konulardan biri haciz ve ipotektir.  Öyle ki haciz ve ipotek, potansiyel alıcıları bile etkilemektedir. Proje üzerinden ya da emlakçıdan alınan evler için haciz, ipotek araştırması yapmalısınız. Eğer satın aldığınız evin üzerinde daha sonradan ipotek olduğunu fark ederseniz ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Mesela üzerinde ipotek bulunan sıfır bir daire, müteahhitin çeşitli borçları nedeni ile yeniden satışa çıkarılabilir ve fark edilince de uzun bir yasal süreç başlar. Bu gibi durumlar sizin ev sahibi olma sürenizi uzatacağı için gözünüzü dört açmalısınız.

4. Her şeyden Önce Ev Görülmeli:  Alıcı ve satıcıların ev detaylarını direkt olarak evin içinde görüşmesi önemli bir detaydır. Bilindiği üzere bazen ev ilanlarında fotoğraflar eksik ya da hatalı olabiliyor ve bu durum bazı anlaşmazlıklara da yol açıyor. Tabii fotoğraflar tamamen düzgün olsa da evi kesinlikle gidip görmelisiniz. Bu sayede hem bütün detayları konuşmuş olur hem de evi dünya gözüyle görerek daha iyi karar verirsiniz.

5. Krediye Uygunluk :Eğer  ev almak için konut kredisi  çekmeyi düşünüyorsanız bankaların faiz oranlarını birbirleri ile karşılaştırmanız faydalı olacaktır. Bilindiği gibi her bankanın faiz oranı değişiklik gösterir. Kredi notu ve diğer kriterlere göre kendinize en uygun bankayı seçerek ev satın alım sürecini hızlandırabilirsiniz. Ayrıca çeşitli siteler aracılığı ile kendinize en uygun kredi tekliflerini değerlendirmeniz de mümkündür. Tabii konut kredisi alırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var. Örneğin, satın almak istediğiniz evin konut kredisine uygun olması gerekir. Eğer kat mülkiyet tapusuna sahip evleri tercih ederseniz daha kolay kredi alabilirsiniz. Paylaşımlı tapu çeşitlerine genelde bankalar nadiren kredi verir. Yani satın almadan önce evin tapusuna da iyice göz atmalısınız.

 

Tüm bunların yanı sıra ev satın alırken dolandırılma gibi olaylardan nasibinizi almamak için de oldukça dikkatli olmalısınız. Eğer emlakçı üzerinden ev satın alacaksanız referans ve portfolyolara mutlaka göz atmalı ve ona göre karar vermelisiniz. Tabii bu durum proje üzerinden ev satın almak isteyenler için de aynıdır. Yeni emlak şirketlerinin son yorumları kötü ise karar verirken tekrar düşünün çünkü işin sonunda uzun bir dava ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

hazır emlak sitesi
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Sezgin ÇOLAK