İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat
Kağıthane Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kağıthane Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yükselen yeni nesil iş ve yaşam alanlarıyla gelişmeye devam eden Kâğıthane, İstanbul’da yaşamak ve şehir merkezinden uzaklaşmak istemeyenler için tercih edilebilecek en popüler ilçelerin başında geliyor.

İstanbul’un Avrupa yakasında bulunan ilçe, Kâğıthane deresinin Haliç’le buluştuğu noktadan kuzeybatıya doğru uzanıyor. Kuzeyinde Sarıyer, güneyinde Şişli, batısında Beşiktaş ve doğusunda Eyüp ilçeleri bulunmaktadır.İstanbul'un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kâğıthane, 1987 yılında ilçe statüsüne kavuşmadan önce Şişli’ye bağlı bir köy konumundaydı.

Son yıllarda yapılan yatırımlarla İstanbul’un en hızlı gelişen bölgesi olma yolunda bayrağı kimselere kaptırmayan Kâğıthane, kentsel dönüşüm uygulamalarıyla birlikte yeni bir yüze kavuşmuş ve iş merkezlerine yakın olmasıyla her geçen yıl daha fazla insanın yerleştiği bir ilçe konumuna yükselmiştir. Genişleyen ulaşım ağları, Taksim, Şişli, Beşiktaş aksına olan yakınlığı ve yeni nesil konut projelerin çoğalmasıyla Kâğıthane, İstanbul’un şehir merkezinde yaşamak isteyenler için pek çok avantaj sağlıyor.

Tarihi zenginliğini modern kent yapısıyla birleştiren Kâğıthane’nin bugünkü halini alması ise yüzyıllar öncesine, Bizans dönemine kadar uzanıyor.

Antik Çağlara Dayanan Köklü Tarihi

Kâğıthane, Bizans döneminde adı Barbyzes olan derenin yanına Pissa adıyla kurulmuş tarihi derin bir ilçedir. Kâğıthane çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkan bilgilere göre, köydeki yerleşim Roma dönemine kadar dayanıyor.

Kâğıthane asıl adını Bizans döneminde yapılan ve Osmanlı padişahı II. Beyazıt dönemine kadar kullanılan Kâğıt atölyelerinden almıştır. İlçeyi oluşturan Kâğıthane deresi ve çevresi Bizans döneminde pek önemli bir yere sahip olmasa da Osmanlı döneminde oldukça popüler olan bir cazibe merkeziydi. Özellikle 18.yüzyılda Lale Devri olarak tarihe geçen dönemde, halkın çok sevdiği bir mesire yeri haline gelmiştir. Sadabad Kasrının yapılışı, bölgenin lalelerle bezeli bahçelerle süslenişi ve irili ufaklı köşklerle çevrelenişi yine o dönemde olmuştur.

Kâğıthane, 30’lu yıllarda şehir planlayıcısı olan Fransız mimar Henri Prost’un Haliç ve çevresini sanayi bölgesi olarak gösteren planının uygulanmasıyla birlikte doğal güzelliklerini kaybetmeye başlamıştır. Geçmişte yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğrayan ve tertemiz suyuyla çevresine canlılık katan Kâğıthane deresi, sanayi oluşumlarıyla birlikte kirlilikten nasibini almıştır. Sanayi bölgesi haline gelen Kâğıthane, düzensiz yerleşim bölgelerini artmasıyla yitirdiği popülaritesini, bugün genişleyen ulaşım ağları çoğalan emlak projeleriyle geri kazanmaya başlamaktadır. 

Ekonomik Yapısı ve Sosyal Olanakları

Kâğıthane’de yaşamak isteyenlerin bilmesi gereken bir diğer unsur ise ilçenin sosyo- ekonomik yapısıdır.

İlçe bugünkü sosyo ekonomik yapısına Prost’un kent planı ve 1950’lerde hayata geçirilen diğer planlarla kavuşuyor. Bu planlar doğrultusunda Kâğıthane, orta ve ağır sanayi kuruluşlarının açılmasıyla bir sanayi merkezi haline gelmiştir. İlçedeki sanayileşmeye bağlı olarak Kâğıthane’nin nüfusu kısa zamanda diğer illerden gelen göçlerle birlikte artmış ve günümüzde 442. 415’i bulan sayılara ulaşmıştır. 

  • Ekonomi: İlçede sanayi kuruluşları özellikle Cendere Caddesi (Kâğıthane Deresi) boyunca yoğunlaşmaktadır. Tekstil, inşaat, kimya, gıda, makine imalat, gibi birçok farklı alanda faaliyet gösteren fabrikalar ilçenin ekonomisini oluşturan önemli üretim merkezlerindedir. Sanayi mahallesinin ‘Oto Sanayi Sitesi’ adıyla bilinen noktasında yer alan yedek parça satan dükkânlardan ve oto tamircilerinden ise otomobil ile ilgili her türlü hizmeti almak mümkün.
  • Eğitim ve Sağlık: Yoğun bir öğrenci nüfusunun bulunduğu bölgede Lise, ilkokul, meslek yüksekokulları, özel üniversiteler ve pek çok kurs, eğitim alanında hizmet vermektedir. Sağlık alanında ise hem Kağıthane’lilerin hem de çevre ilçelerden gelenlerin sıklıkla tercih ettiği özel muayenehaneler, poliklinikler, veteriner klinikleri ve hastaneler bulunmaktadır. 
  • Spor:İstanbul’un merkezinde bir sanayi ve yaşam merkezi olarak yükselen Kâğıthane’de sporseverlerin yararlanabileceği birçok spor kompleksi, tesis, fitness ve özel kurslar bulunuyor. Sadabad Spor Tesisler, Hamidiye Yüzme Havuzu ve Spor Kompleksi, Cemal Kamacı Spor Kompleksi ve Yahya Kemal Spor Kompleksi gibi belediyeye ait önemli merkezlerin yanı sıra yüzme, judo, karate ve taekwando gibi çeşitli dallarda eğitim veren özel kurslar da mevcuttur. 
  • Yaşam: Kâğıthane’de yaşayanların nefes alması için tercih edebileceği irili ufaklı pek çok park bulunuyor. Şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenlerin ve ailelerin vakit geçirebileceği Hasbahçe ve 700.Yıl parkları büyüklüğü ve bitki örüsüyle öne çıkan rahatlama alanlarından. 
  • Kültür:İlçede kültür sanat faaliyetlerini yürüten başta Kâğıthane Kültür Merkezi, Sultan Selim Gençlik Merkezi, Hamidiye Gençlik merkezi olmak üzere çeşitli mahallelere yayılmış kültür merkezleri bulunuyor. Kâğıthane Açık Hava Müzesi ve Canlı Tarih Diaroma Müzeleri ise görülmeye değer eserleriyle ziyaretçilerin keyifli vakit geçirdiği müzelerden. Yine yıl boyunca tiyatroların, konserlerin, sergilerin ve çeşitli etkinliklerin düzenlendiği Sadabad Sahnesi ve Macar Kültür Merkezi ilçenin kültür ve sanat alanında faaliyet gösteren önemli etkinlik mekânlarından.

Önemli Noktalara Olan Yakınlığı ve Ulaşımı

İstanbul’un Avrupa Yakasında, şehrin merkezine konumlanmış olan Kâğıthane’ye diğer ilçelerinden pek çok farklı ulaşım yolu ile erişim sağlanabilmektedir. Yoğun bir nüfusa ve merkezi bir konuma sahip olması nedeniyle zaman zaman trafik sorunları ortaya çıksa da ulaşım altyapısındaki yenilenmeler ve toplu ulaşım araçlarının çeşitliliği ilçeye ulaşımı kolaylaştırmaktadır. Karayolu ile ilçeye Anadolu yakasından ulaşım Kadıköy üzerinden İstanbul Çevre Yolu kullanılarak yaklaşık 39 dakika, Üsküdar'dan D100 otoyolu kullanılarak 20 dakika sürmektedir. Kâğıthane ile aynı yakada bulunan Beşiktaş’tan Beşiktaş-Kâğıthane Tüneli kullanıldığında yaklaşık 17 dakikada ilçeye ulaşım sağlanabilir. Kağıthane’ye toplu taşıma araçları ile ulaşmak isteyenler otobüs, metro, metrobüs ve minibüs hatları kullanarak direkt ya da aktarmalı olarak ulaşabilirler. Şişli ve Beşiktaş gibi kilit geçiş noktalarına olan yakınlığı nedeniyle Anadolu Yakasından da ilçeye ulaşım oldukça kolaydır. Kadıköy veya Üsküdar’dan Marmaray ya da vapur alternatifleri kullanılarak çeşitli aktarmalarla ilçeye erişilebilir. 

İstanbul’un Avrupa Yakasında, şehrin merkezine konumlanmış olan Kâğıthane’ye diğer ilçelerinden pek çok farklı ulaşım yolu ile erişim sağlanabilmektedir. Yoğun bir nüfusa ve merkezi bir konuma sahip olması nedeniyle zaman zaman trafik sorunları ortaya çıksa da ulaşım altyapısındaki yenilenmeler ve toplu ulaşım araçlarının çeşitliliği ilçeye ulaşımı kolaylaştırmaktadır.

Karayolu ile ilçeye Anadolu yakasından ulaşım Kadıköy üzerinden İstanbul Çevre Yolu kullanılarak yaklaşık 39 dakika, Üsküdar'dan D100 otoyolu kullanılarak 20 dakika sürmektedir. Kâğıthane ile aynı yakada bulunan Beşiktaş’tan Beşiktaş-Kâğıthane Tüneli kullanıldığında yaklaşık 17 dakikada ilçeye ulaşım sağlanabilir.

Kağıthane’ye toplu taşıma araçları ile ulaşmak isteyenler otobüs, metro, metrobüs ve minibüs hatları kullanarak direkt ya da aktarmalı olarak ulaşabilirler. Şişli ve Beşiktaş gibi kilit geçiş noktalarına olan yakınlığı nedeniyle Anadolu Yakasından da ilçeye ulaşım oldukça kolaydır. Kadıköy veya Üsküdar’dan Marmaray ya da vapur alternatifleri kullanılarak çeşitli aktarmalarla ilçeye erişilebilir. 

Kiralık Ev Fiyatları

İstanbul’un geniş bir alana yayılan ilçesi olan Kâğıthane’de her bütçeye uygun ev bulmak mümkündür. Burada asıl önemli nokta hangi bütçe aralığının Kâğıthane’nin hangi semtinde karşılık bulacağıdır. Kira fiyatları üzerinde etkili olan faktörlerden biri olan gelişmişlik düzeyi, ilçeden ilçeye değişebileceği gibi mahalleden mahalleye de değişim göstermektedir. Bu nedenle ev kiraları Kâğıthane’nin her mahallesinde aynı olmayacaktır.  Kâğıthane’nin 2021 yılı itibari ile konut değerleri en fazla yükselen mahalleleri Çağlayan, Çeliktepe, Emniyet Evleri, Gültepe ve Gürsel olmuş, bu bölgeler geniş bütçe aralığına sahip olanlar tarafından tercih edilebilecek mahallelerin başında geliyor. Hamidiye, Nurtepe gibi mahallelerde ev kiraları nispeten daha uygun diyebiliriz.

.

hazır emlak sitesi
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Sezgin ÇOLAK