İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat
Rayiç Bedeli Belgesi Nedir? Nereden Alınır?

Rayiç Bedeli Belgesi Nedir? Nereden Alınır?

Gayrimenkul dünyasının içinde olanların ya da mülk sahiplerinin aşina oldukları rayiç bedeli belgesinin ne olduğunu açıklamadan önce rayiç bedelinin ne anlama geldiğini açıklamak daha doğru olur. Rayiç bedeli, taşınmaz malların (arsa, arazi, ev, konut, vs) güncel piyasa koşullarına ya da arz talep oranına göre yıldan yıla farklılık gösteren değere denir. Kısaca, gayrimenkulün bugünkü koşullardaki piyasa değeri anlamına gelmektedir. Rayiç bedel belgesi de bu bilgilerin yazılı olduğu belgeye verilen addır.



Rayiç Bedeli Belgesi Nereden, Nasıl Alınır?

Rayiç bedeli belgesini, mülkünüzün bağlı olduğu belediyeye giderek alabilir ya da zaman kaybı yaşamadan e-Devlet Kapısı üzerinden ‘Barkotlu Emlak Rayiç Değeri Belgesi’ni alarak tüm resmi kurumlarda işlemlerinizi hızlıca halledebilirsiniz. 

Rayiç Bedelin Tespit Edilmesi 

Rayiç bedelin ne olduğunu, nereden ve nasıl temin edildiğini öğrendiğimize göre geriye rayiç bedelin neye göre tespit edildiğini açıklamak kalıyor. Rayiç bedel, alım-satımı yapılacak taşınmazın satış bedelini belirlemede oldukça önemlidir. Mülkün satışı bu rayiç bedeline göre gerçekleşir öyle ki bir taşınmazın satış bedeli belirlenen rayiç bedelden daha düşük olamaz. Rayiç bedeli, piyasa koşulları ve çeşitli etkilere bağlı olarak şekillenmektedir. Rayiç bedelinin tespiti ise defterdarlık veya mal müdürlüğü tarafından belli kıstaslara göre yapılmaktadır.

  • Piyasada Oluşan Değer: Gayrimenkulün rayiç bedelinin belirlenmesinde bulunduğu ilçenin, mahallenin niteliksel ve niceliksel olanakları etkili olmaktadır. Mülkün konumu ve bulunduğu noktadaki piyasa arz talep dengeleri, eğitim ve sağlık kurumlarının varlığı, ulaşım ağlarına olan yakınlığı, çevresinde alışveriş ve eğlence merkezlerinin bulunması gibi faktörler gayrimenkulün piyasadaki rayiç bedelini yani değerini belirler. 
  •         Emlak Vergisini Esas Alan DeğerMülkün minimum değeri hesaplanan ve genellikle piyasa değerinin altında olan emlak vergisini esas alan değerdir.





Rayiç Bedelin Hesaplanması

Taşınmaz malın rayiç bedeli hesaplanırken öncelikle yer aldığı semtteki çok benzer ya da aynı özelliklere sahip en az üç gayrimenkulün metrekare satış değeri temel alınır. Rayiç bedeli hesaplanırken izlenecek adımları sıralayacak olursak;

  • Rayiç bedeli belirlenecek gayrimenkul ile aynı bölgedeki çok benzer özelliklere sahip en az 3 gayrimenkul belirlenir. (Satış ilanları üzerinden belirleyebilirsiniz.)
  •           Belirlenen mülklerin fiyatları, metrekarelerine bölünerek 1 metrekare için satış fiyatları çıkartılır. 

  •      Her gayrimenkul için çıkartılan 1 metrekare fiyatları toplanır ve referans alınan konut sayısına bölünür. Bulunan 1 metrekare fiyatı, rayiç bedeli hesaplanacak evin metrekaresiyle çarpılır.

hazır emlak sitesi
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Sezgin ÇOLAK